Wat als u komt te overlijden?

Wat als u komt te overlijden?

Het is iets waar we het liefst niet over praten, maar toch is het een onvermijdelijke gebeurtenis. Wat als u komt te overlijden? Met welke kosten worden uw nabestaanden opgezadeld en zijn deze te voorkomen?

Een uitvaartverzekering, wat is dat?

Een overlijden is steeds een droevige gebeurtenis. Vaak eentje die nog eens gepaard gaat met een flinke rekening. Zo mag u er in België rekening mee houden dat het organiseren van een uitvaart zo'n 4000 tot 6000 euro kost. Een bedrag waar u liever niet mee geconfronteerd wordt in wat sowieso al een moeilijke periode is voor de nabestaanden. Daarom bieden steeds meer verzekeringsmakelaars nu ook een uitvaartverzekering aan.

Met dit type verzekering bepaalt u zelf voor welk bedrag u verzekerd wilt worden. Wanneer u komt te overlijden, wordt het bedrag dan gestort aan uw nabestaanden of gebruikt om de uitvaart mee te betalen. De meeste mensen kiezen dan ook om zich te laten verzekeren voor het bedrag van de volledige uitvaart, zodat hun nabestaanden niet met de kosten zitten opgezadeld. De premie kan in één keer worden betaald of op regelmatige basis voor een bepaalde periode. Omdat het toch om een vrij groot bedrag gaat, kiezen de meeste mensen ervoor om dit maandelijks of driemaandelijks te betalen.

Wat zijn de voordelen van een uitvaartverzekering?

In de eerste plaats kiezen mensen voor een uitvaartverzekering om hun geliefden de kosten van een dure uitvaart te besparen.

Bij sommige verzekeraars krijgen je nabestaanden ook persoonlijk advies na het overlijden om je zo bij te staan bij al het papierwerk, de belastingen en alle andere administratie.

Komt u te overlijden voor de einddatum van de vooropgestelde betalingstermijn, dan nog komt de verzekeringsmaatschappij tussen voor het volledige bedrag. Kiest u voor een uitvaartverzekering voor het volledige gezin? Hou er dan rekening mee dat bij sommige verzekeraars kinderen niet standaard zijn opgenomen.

In sommige gevallen biedt een verzekeraar ook nog extra dekking aan voor repatriëring wanneer u in het buitenland komt te overlijden.

In heel wat gevallen betaalt een verzekeraar rechtstreeks de facturen van de uitvaart. Dit bespaart heel wat extra werk voor de nabestaanden. Het resterende kapitaal wordt overgemaakt aan de nabestaanden.

Steeds meer verzekeraars kiezen er ook voor om bij de uitvaartverzekering een wilsbeschikking toe te voegen. Hierin kan je de wensen voor je uitvaart beschrijven: wil je begraven of gecremeerd worden, een kerkelijke ceremonie of niet, ...

Wanneer begin ik het best met een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering afsluiten is interessant op alle leeftijden en kan al vanaf 18 jaar. Waar u het best wel rekening mee houdt, is dat de meeste verzekeringsmaatschappijen een maximumleeftijd hebben wat betreft het afsluiten van de uitvaartverzekering. Deze leeftijd varieert vaak van 69 tot 75 jaar. Omdat een overlijden ook vaak onverwachts gebeurt, raden we iedereen aan om er op vroege leeftijd mee te beginnen, de premie is dan ook een heel stuk voordeliger dan wanneer je op latere leeftijd start.

Wat zijn de voorwaarden voor een uitvaartverzekering?

Verzekeraars hebben vaak een instap- en maximumleeftijd voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Daarnaast zullen sommige verzekeraars vragen om een gezondheidsverklaring.

Indien u gezondheidsproblemen heeft, kan er een bijpremie, uitsluiting of een wachttijd worden voorgesteld.

Heeft u nog vragen over een uitvaartverzekering, neem dan zeker contact met ons, wij beantwoorden graag al uw vragen.

Steeds goed verzekerd

VERZEKERINGEN MARCO BAETEN BVBA

Meierstraat 15
3300 TIENEN
FSMA - Ond.nr. 0687.781.468

Openingsuren

Ma, Di, Do en Vrij9:00 - 12:00 & 14:00 - 17:30
Woensdag9:00 - 12:00

Wij zijn altijd open, maar enkel op afspraak