Individuele Pensioentoezegging (IPT)

“Laat uw vennootschap sparen voor uw pensioen”

U bent bedrijfsleider in een vennootschap?  Uw bedrijf kan voor u een Individuele Pensioentoezegging (IPT) afsluiten.  Zo bereidt u uw financiële toekomst voor.

WAT IS EEN INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING?

Als u zelfstandig bedrijfsleider bent in een vennootschap, dan is een Individuele Pensioentoezegging (IPT) een heel voordelige aanvulling op uw wettelijk pensioen.  Deze polis onderschrijft de onderneming in het persoonlijke voordeel van de bedrijfsleider.

De premie voor uw IPT wordt volledig betaald door uw vennootschap.  Uzelf bent de verzekerde en begunstigde van het contract en geniet ten allen tijde de verworven rechten op het pensioenkapitaal, zelfs bij een faillissement.

De vennootschap betaalt dus de premies voor de IPT en kan deze aftrekken als beroepskost.  Voorwaarde is wel dat de 80%-regel nageleefd wordt.  Die houdt in dat het wettelijke pensioen en het aanvullende bedrijfspensioen samen niet hoger mogen liggen dan 80% van de laatste bruto bezoldiging van de begunstigde tijdens diens actieve loopbaan.

In dit kader is ook een zgn. backservice (of inhaalbijdrage) mogelijk.  Zo mag u via uw vennootschap bijkomende stortingen doen om de ruimte die vanuit het verleden nog beschikbaar is onder de 80%-grens maximaal fiscaal te benutten.  Denk aan scenario’s waarbij u de eerste jaren geen financiële ruimte had binnen de vennootschap of u uw loon verhoogt of eerst enkele jaren als werknemer aan de slag was, …

STRUCTUUR IPT

Verzekeringsnemer = onderneming
Verzekerde = bedrijfsleider
Begunstigde einddatum = bedrijfsleider
Begunstigde overlijden = vrij aangeduid door de bedrijfsleider

DE VOORDELEN VAN EEN IPT

  • Alle premies zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskost voor uw vennootschap
  • U blijft altijd eigenaar van uw contract, ook in geval van faillissement of ontslag
  • Bij vroegtijdig overlijden, ontvangen de door u aangeduide begunstigden de tot dan opgebouwde reserves of een minimum kapitaal dat contractueel door u bepaald werd
  • Kies een formule op maat: bescherming tegen inkomensverlies, overlijdensverzekering, …
  • Terwijl u werkt, hebben uw pensioenpremies geen impact op uw belastingen
  • Voordelige eindbelasting
  • U kunt via je IPT eveneens een onroerend goed kopen, bouwen of renoveren

“Je hoeft niet te wachten tot je pensioenleeftijd om uw IPT te gebruiken”

U kan uw IPT gebruiken voor de aankoop of de verbouwing van een onroerend goed dat in Europa gelegen is.  U hoeft dat onroerend goed niet effectief te bewonen, u mag het ook verhuren.  U kan het bedrag dus ook gebruiken om een vakantiewoning, een winkelpand, een studentenkamer of zelfs een garagebox te kopen.  Of u kan het voorschot gebruiken om uw lopende hypothecaire lening vervroegd terug te betalen.

Hiervoor bestaan 3 manieren:

  1. Een voorschot op je IPT
  2. Je IPT in pand geven
  3. Een lening met wedersamenstelling dmv je IPT

Individuele Pensioentoezegging: offerte aanvragen


Steeds goed verzekerd

VERZEKERINGEN MARCO BAETEN BVBA

Meierstraat 15
3300 TIENEN
FSMA - Ond.nr. 0687.781.468

Openingsuren

Ma, Di, Do en Vrij9:00 - 12:00 & 14:00 - 17:30
Woensdag9:00 - 12:00

Wij zijn altijd open, maar enkel op afspraak