De Belgen liggen wakker van hun pensioen

De Belgen liggen wakker van hun pensioen

De Belgen hebben gelijk als ze wakker liggen van hun pensioen. Zelfs met de intenties van de nieuwe regering om tegen 2024 de pensioenen op te trekken in de richting van 1.500 euro (al dan niet netto) zijn de pensioenuitkeringen in België veel lager in vergelijking met de buurlanden Frankrijk, Nederland en Luxemburg.

Dat is ook de reden waarom de Belgische overheid elke Belg, jong en oud, stimuleert om aan extra-pensioenopbouw te doen met een gunstige fiscaliteit. Een gunstige fiscaliteit door aftrekbaarheid van de premies én door een gunstige belastingheffing op het einde van het contract bij uitkering op pensioengerechtigde leeftijd.

Je kan bijvoorbeeld met pensioensparen beginnen vanaf je 18e verjaardag. Er zijn twee plafonds in het pensioensparen. in 2020 is dit 990 euro met 30% fiscaal voordeel en 1.270 euro met 25% fiscaal voordeel. Wie aan pensioensparen deed in 2020, kon dus maximum 1.270 euro storten onafhankelijk van je inkomen.  Met andere woorden, naast het rendement dat het pensioensparen oplevert, krijg je een maximum belastingvermindering van 317,50 euro.

Voor het pensioensparen is de belastingvoet op het eindkapitaal 8% via een anticipatieve heffing op je 60e.

Je kan het pensioensparen combineren met het lange termijnsparen (levensverzekering), waarop je in 2020 van een aanzienlijk belastingvoordeel tot 717 euro kan genieten ( max 30% op een maximum storting van 2.390 euro) afhankelijk van je inkomen. Dit op voorwaarde dat er nog ruimte vrij is in je fiscale korf. Deze korf kan al opgevuld zijn door de lasten van je hypothecaire lening. De wetgeving hieromtrent hangt af van gewest tot gewest.

Voor het lange termijnsparen is de belastingvoet op het eindkapitaal 10% via een anticipatieve heffing op je 60e.

Daarbij komt het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW). Deze verzekering dient voor diegenen die nog geen of in beperkte mate toegang hebben tot een opbouw van een aanvullend pensioen of een groepsverzekering via de werkgever.

De bijdragen van de VAPW worden dus ingehouden van het nettoloon van de werknemer. De bijdrage is beperkt tot maximum 3% van het referentieloon of tot maximum 1.620 euro als 3% van het referentieloon lager zou zijn dan 1.620 euro. De belastingvermindering voor de stortingen bedraagt bij het VAPW 30%, hetzelfde tarief als voor pensioensparen voor een storting van 990 euro.

De eindbelasting op leeftijd van het wettelijk pensioen bedraagt 10,9%.

Op www.mypension.be kan je zien hoeveel premie je kan storten voor het VAPW. Evenals een schatting van je pensioen, die je op pensioengerechtigde leeftijd zal ontvangen. Je verzekeringsmakelaar helpt je graag met het zoeken naar de informatie als je niet vertrouwd bent met deze website.

Voor meer info, contacteer ons snel.

Leave a commentSteeds goed verzekerd

VERZEKERINGEN MARCO BAETEN BVBA

Meierstraat 15
3300 TIENEN
FSMA - Ond.nr. 0687.781.468

Openingsuren

Ma, Di, Do en Vrij9:00 - 12:00 & 14:00 - 17:30
Woensdag9:00 - 12:00

Wij zijn altijd open, maar enkel op afspraak